Breaking News

Belajar Saka Kasus Keracunan MBG neng Sleman lan Lebong, Iki Omongane Pakar PSPG UGM


Yogyakarta, INANEWS.id – Kasus keracunan pangan sing nyerang 127 bocah sekolah neng Sleman, DIY lan 427 bocah neng Lebong, Bengkulu, gara-gara mangan jatah Mangan Bergizi Gratis (MBG) saiki dadi perhatian akeh pihak, kalebu wong-wong akademisi saka Universitas Gadjah Mada. Kejadian iki bola-bali kelakon neng wektu cedhak nuduhaké ana masalah dhasar neng sistem panyediyan pangan neng sekolahan.

Kepala Pusat Studi Pangan lan Gizi (PSPG) UGM, Prof. Dr. Ir. Sri Raharjo, M.Sc., ngomong nek kasus iki serius tenan merga nyeret ratusan bocah sekolah neng rong kedadeyan neng Agustus 2025. Hasil lab uga mbuktekaké nek ana telu bakteri mbebayani: E. coli, Clostridium sp., lan Staphylococcus neng conto panganan lan muntahan korban. Ora mung gawe mual, muntah, lan mencret, nanging ana uga bocah sing kudu diboyong neng rumah sakit.

“Menurutku kasus iki nuduhaké nek sistem penyediaan, masak, lan distribusi pangan pancen amburadul,” ujare Raharjo, Jumuah (29/8/2025) neng kampus UGM.

Baca juga: https://www.inanews.id/2025/09/wong-bantul-geger-mayit-buruh-harian.html

Raharjo nerangaké tantangan paling abot neng program MBG kuwi soal higienitas pangan. Salah sijine yaiku lemahé pengawasan wektu panganan dikonsumsi. Panganan sing wis mateng kudune ora luwih saka 4 jam disimpen, nek ora bakteri bisa berkembang. Uga, banyu kanggo masak kudu resik bebas kontaminasi. Sing ora kalah penting, SDM sing terbatas lan wong sing masak durung paham soal perilaku urip resik lan sehat (PHBS) dadi faktor risiko.

“Koordinasi lan evaluasi saiki isih loyo, kudu ana evaluasi lan pembenahan sistem sing pancen durung mlaku,” cetho dheweke.

Minangka solusi, dheweke nekanaké kudu ana langkah teges saka pemerintah daerah lan penyedia katering. Pemerintah kudu luwih ketat ngawasi nganggo audit rutin, pelatihan terus-terusan kanggo wong sing masak, lan nek ana kelalaian kudu digebuk nganggo sanksi nganti cabut ijin. Penyedia katering kudu nganggo sistem batch cooking, njamin banyu resik, lan rajin uji lab mandiri.

Baca juga: https://www.inanews.id/2025/09/pos-polisi-pingit-jogja-diplethoki.html

Raharjo uga ngomong masyarakat kudu melu ndhukung program MBG. Bocah sekolah kudu dibiasakaké ngumbah tangan lan nek ngrasakaké gejala keracunan kudu langsung ngomong. Wong tuwa kudu nggatekaké keamanan pangan lan komunikasi karo sekolah, dene masyarakat umum bisa dadi pengawas ora langsung karo laporan nek ana indikasi pelanggaran keamanan pangan.

“Yen pemerintah, sekolah, penyedia katering, lan masyarakat kuwat kerja bareng, program MBG iso mlaku aman lan marai manfaat gedhe kanggo generasi enom,” ujare Raharjo nutup omongané.

(WAP)

© Copyright 2022 - INANEWS